vissza

Nagypénteken is magas, 131 cm a Balaton átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva, a Sió-zsilip maximális kapacitással üzemel. A Sió vízállása is magas még, a Sió-mentén III. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Esős nagyszombatra számíthatunk. A következő napok időnként erős széllökései délről, illetve nyugatról érkeznek az üdülőrégióba, ami jó hír a tópart mélyebben fekvő, délnyugati településeinek.

Nagypéntek: nincs apadás a Balatonon, készültség a Sión

A hét elején kezdődő apadásnak véget vetettek az esőzések. A vízügy hivatalos honlapján péntek reggel még mindig 131 centimétert mutatott a Balaton átlagos vízállása (az aktuális szabályozási vízszint-maximum ennél 10 cm-el kevesebb). A helyi mércék ennél frissebb adatai szerint délben Balatonmáriafürdőnél 135 cm, Fonyódon 133 cm, Balatonszemesen 134 cm, Siófokon 132 cm, Balatonfűzfőn 136 cm, Tihanynál 134 cm, Balatonakalinál 133 cm, Badacsonyban 133 cm, Keszthelyen 131 cm volt a vízállás a siófoki mércéhez viszonyítva.

A Sió-zsilipen továbbra is maximális sebességgel, másodpercenként 60 köbméternyi vizet engednek le. A Sión ennek köszönhetően továbbra is magas a vízállás, bár az elmúlt hét csúcsdöntő vízszint-mutatói némileg csökkentek. A csatorna mentén élők, gazdálkodók komoly belvízzel küzdenek, amit az MTI múlt hétvégi légi felvételei ragyogóan bemutatnak.

A met.hu adatai szerint az üdülőrégióban a következő napokban tovább enyhül az idő, napközben 12-15 fokos hőmérsékletet is elérve, azonban a nagyszombat csapadékot, és időnként erős széllökéseket hozhat a legtöbb helyen. Fonyódon például szombaton és vasárnap a széllökések ereje elérheti a 52-60 km/órás sebességet. Ezeken a napokon déli, illetve nyugati uralkodó szélirányra lehet számítani az előrejelzések szerint, ami a tópart legmélyebben fekvő dél-nyugati településeinek, köztük Balatonmáriafürdőnek kedvező, hiszen nem kell a Balaton újabb kiöntéseitől tartaniuk. Napsütésre leginkább vasárnaptól számíthatunk.

(hirbalaton.hu)